(TH) [Interview] Marutto SKE48 Special – Matsui Jurina

ibqvpInvkaTgEb url

                      “มีเด็กผู้หญิงอยู่คนหนึ่ง เธอจะกลายเป็นดวงดาวที่ส่องแสงอย่างแน่นอน”

เด็กผู้หญิงวัยประถม 6 คนนี้ใฝ่ฝันเสมอที่อยากจะเป็นนักร้อง “สำหรับฉันแล้ว รากฐานธุรกิจอยู่ที่โตเกียว แต่ SKE48 ฉันจะสามารถอยู่ใกล้บ้านได้ มันเป็นเหตุผลที่ฉันเลือก SKE”

ในตอนออดิชั่นรอบสุดท้าย (ร้องเพลง) เผอิญเพลงที่จูรินะเลือกไม่มีในเครื่องคาราโอเกะ จึงทำให้ต้องเลือกเพลงใหม่แล้วโดนเปลี่ยนคิวไปเป็นคนสุดท้าย

หลังจากที่ร้องเพลงจบ อากิพียืนขึ้นแล้วพูดว่า “เดี๋ยวก่อน!” เขาเริ่มถามคำถาม “ฉันจำได้ว่าเขาพูดอะไรบางอย่าง แต่เพราะฉันกังวลมากเกินไปเลยจำไม่ได้จริงๆว่าเขาพูดอะไร”

เพียงแค่ 3 วันหลังจากการออดิชั่น เธอได้ไปโตเกียวกับ ‘โอยะ มาซานะ’ เพื่อเข้าร่วมรายการ AKB 0ji 59fun

“ฉันกังวลมากตอนไปโตเกียว ฉันไม่เคยนั่งชินคันเซนมาก่อนเลย *หัวเราะ* แต่ฉันรู้สึกสบายใจมากขึ้นที่จะพูดคุยกับมาซานะ จริงๆแล้วเธอคิดว่าฉันอายุมากกว่าเธอซะอีก” หลังจากนั้นทำให้เธอสามารถพูดคุยกับโอยะได้ทุกเรื่อง

ฉันไม่รู้ว่า ‘เซนเตอร์’ หมายความว่าอย่างไร
ไม่นานหลังจากการฝึกได้เริ่มขึ้น จูรินะถูกเลือกให้เป็นเซนเตอร์

“มันเหมือนกับ ฉันจะต้องพยายามในตำแหน่งที่ได้รับ ไม่ได้ตระหนักว่าเซนเตอร์จะต้องเป็นยังไง *หัวเราะ*”

เธอยังได้รับเลือกให้เป็นเซนเตอร์ของซังเกิ้ล AKB ‘Oogoe Diamond’
“สต๊าฟมาบอกว่าฉันต้องไปทำงานกับ AKB หลังจากออดิชั่น ฉันกลัวอยู่ลึกๆ เมมเบอร์ของ AKB ทุกคนต่างได้รับการฝึกเต้นมาแล้ว แต่ฉันไม่เลย”

เห็นได้ชัดว่า ไม่มีทางที่เธอจำเต้นได้ดีในครั้งแรก เมื่อทุกคนเต้นด้วยกัน เธอเต้นไปผิดทาง ในตอนนั้น “มาริโกะซามะ เต้นให้ฉันดูจากด้านหลัง เหมือนกับเธอบอกว่า ‘ไม่ ไม่ใช่ทางนั้น มานี่สิ’ ฉันไม่เคยลืมความรู้สึกในตอนนั้นเลยจริงๆ” ความรู้สึกกังวลที่ต้องไปโดเกียวผ่อนคลายลง “ก่อนการซ้อม ฉันคิดว่ามันต้องลำบากเพราะพวกเค้าต่างก็โตกว่าฉันทั้งนั้น แต่มันอาจจะกว่าก็ได้”

มีสิ่งหนึ่งเกิดขึ้น เมื่อเมมเบอร์ AKB ยอมรับในตัวของเซนเตอร์เด็กประถมคนนี้ หลังจากถามมาหลายครั้ง จูรินะบอกว่า “ฉันไม่อยากสร้างปัญหาให้คนอื่นๆ จึงคอยซ้อมในช่วงพักเที่ยงเสมอ คิดว่าเมมเบอร์คงมาเห็น มาริโกะซามะยื่นกล่องอาหารเที่ยงมาให้ฉันและพูดว่า ‘กินสิ ไม่ต้องคิดมาก’ นอกจากนั้นในตอนที่ฉันยังแต่งหน้าไม่เป็น มาริโกะซามะบอกสต๊าฟให้มาทำให้ฉันดูครั้งแรก เธอคอยดูแลฉันเสมอมา *หัวเราะ* แล้วก็ยังเป็นคนที่ช่วยฉันคิดลายเซ็นด้วยค่ะ”

การยอมรับทั้งใน AKB และ SKE

เรื่องราวอันโด่งดังของจูรินะเรื่องหนึ่งคือ ‘เด็กประถมที่ได้เป็นเซนเตอร์ใน AKB’
แต่ในอีกมุมหนึ่ง เมมเบอร์ SKE จะรู้สึกยังไงกับจูรินะ?
จูรินะคิดไว้ว่า “จริงๆแล้ว ฉันคิดว่า AKB ซังยอมรับฉันเป็นที่แรก ฉันเดาว่า SKE เมมเบอร์คนอื่นๆก็อยากที่จะได้มีโอกาสเข้ามาเป็นเซนบัสสึ AKB แต่มีเพียงแค่ฉันเท่านั้น…พวกเขาไม่ได้พูดกันตรงๆ แต่ฉันรู้สึกแบบนี้”
“ฉันพยายามที่จะร้องไห้กับคุณแม่เท่านั้น”

แต่หลังจากสเตจ ‘Party ga Hajimaruyo’ จูรินะก็ยังได้เป็นเซนเตอร์ในสเตจ ‘Te o Tsunaginagara’ ออริจินัลสเตจแรกของ SKE ตลอดเวลา ผ่านประสบการณ์มากมาย เธอรู้สึกว่าความรู้สึกของทีมเริ่มเปลี่ยนแปลง “ไม่นานมานี้ หลังจากที่สเตจที่ 2 เริ่มขึ้น มีเมมเบอร์คนนึงพูดว่า ‘ฉันดีใจนะที่เธอได้เป็นเซนเตอร์’ ฉันร้องไห้ออกมา เธอเป็นคนที่ไม่ค่อยพูดอะไรแบบนี้ ฉันจึงมีความสุขมาก” นี่เป็นช่วงที่เมมเบอร์ยอมรับในตัวจูรินะ

การต่อสู้กับแอนตี้แฟนและการเลือกตั้งทั่วไปครั้งแรก

เหล่าเมมเบอร์ยอมรับในตัวจูรินะ แต่เรื่องทั้งหมดยังไม่จบ เหล่าแอนตี้ไม่ได้คิดแบบนั้น…

“ฉันไม่ได้เปลี่ยนแปลงในจุดนี้ แต่ในทุกครั้งที่พวกเขาพูดทำให้ฉันเจ็บปวด…ฉันก็เป็นคนประเภทนี้ ฉันแคร์คำพูดเหล่านั้น แต่ไม่ได้แสดงมันออกมา…แต่ฉันยังอยากที่จะทำให้พวกเขาเปลี่ยนใจด้วยเพลงของฉันด้วยการแสดงของฉัน ฉันจดจำความรู้สึกเวลาที่แสดงเพลง Oogoe Daimond ได้ทุกครั้ง” คิดว่า 2 ปีหลังจากนั้น เมื่อได้กลับมาดู MV เพลง Oogoe Diamond น้ำตามันก็ไหลออกมา ฉันจำความรู้สึกที่มันยากลำบากในตอนนั้นได้ ฉันไม่มีคนอื่นเลยให้แสดงความรู้สึกเลยนอกจากคุณแม่ของฉัน *หัวเราะ*

การเลือกตั้งทั่วไปแสดงให้เห็นถึงเสียงของแฟนๆโดยแท้จริงๆ และบางครั้งรวมถึงการที่จะต้องสู้กับเหล่าแอนตี้แฟนด้วย 1 ปีหลังจากที่เดบิ้วท์ ในการเลือกตั้งทั่วไปครั้งแรก จูรินะได้อันดับที่ 19
“ฉันคิดว่าคงไม่น่าติดใน 22 อันดับแรกด้วยซ้ำ เพราะงั้นแล้วจึงดีใจมากๆเลยค่ะ”
ในตอนนั้น จูรินะไม่ได้ตระหนักถึงคนหลายคนที่เดินตามเธอมาด้านหลัง

ใครคือ TOP ของนาโกย่า?

มัตสึอิ เรนะ ได้อันดับที่ 29 ในการเลือกตั้งครั้งแรก ‘พลังของการรวมตัวของ Wmatsui’
เซนเตอร์คือจูรินะ แต่เรนะเองก็ก้าวตามขึ้นมาอย่างรวดเร็ว ในการเลือกตั้งครั้งที่ 2 จูรินะได้อันดับที่ 10 และเรนะได้อันดับที่ 11
“ฉันพูดเสมอว่าฉันอยากจะได้อันดับ 10 ไม่ก็สูงกว่านี้ แต่ก็ไม่นึกเลยว่ามันจะแสดงให้เห็นว่ามีคนสนับสนุนฉันมากมายขนาดนี้ ฉันพยายามจะไม่คิดถึงเรนะจัง แต่ก็ไม่เป็นผล *หัวเราะ* หมายถึงว่า ฉันเข้ามาใน AKB48 ก่อนเธอ…” (คนแปล ENG ข้ามบางส่วนไป)

แล้วคิดยังไงกับเรื่องนี้หล่ะ? (เรื่องของจูรินะกับเรนะ)
“มันเหมือนกันว่า เรนะกับฉันไม่ใช่ศัตรูกัน แต่เราสองคนต่างเฝ้ามองอีกคนหนึ่งตามสภาพแวดล้อมรอบๆ สำหรับฉันแล้ว มันเหมือนกับ ‘ทำไมเราต้องถูกเปรียบเทียบกันด้วยนะ?’ มากกว่าที่จะมองว่าเป็นคู่แข่ง เราสองคนเพียงแค่มีนามสกุลที่เหมือนกันเท่านั้นเองค่ะ *หัวเราะ*”

หลังจากมาจิสุกะ 2 แฟนๆกำลังรอเด็กๆรุ่นใหม่ (คนแปล ENG ข้ามส่วนของมาจิ2ไป)
“ฉันเริ่มที่จะคิดแบบนี้ตั้งแต่นั้นมา ไม่ว่าจะได้เป็นเซนเตอร์หรือไม่ ฉันอยากที่จะเป็นคนที่สามารถนำ AKB48 ได้ เช่นว่า มีเด็กรุ่นใหม่หลายคนที่เข้ามาเป็น AKB48 เพราะว่าอยากเป็นแบบยูโกะซัง ฉันก็อยากเป็นอีกคนที่ทำให้คนอื่นๆคิดว่า อยากเป็นแบบจูรินะ อยากจะเป็นแบบนั้นให้ได้ค่ะ”

การประกาศควบทีมที่ SSA

“ก่อนวันประกาศ ฉันมีไข้เพราะว่าทำงานหนัก เพราะงั้นตอนอังกอมันค่อนข้างจะยากที่จะยืนทรงตัวอยู่ได้ และเมื่อตอนที่ประกาศฉันไม่นึกเลยว่าจะเป็นฉัน โดยเฉพาะในตอนแรกที่เค้าไม่ได้บอกว่ามันเป็นการควบทีม”
แต่หลังจากที่เมมเบอร์กรูกันเข้าไปหาเธอ เธอก็สามารถยืนขึ้นด้วยตัวเองได้
“ฉันคิดว่านี่แหละ 48Group ฉันพยายามที่จะทำความเข้าใจสิ่งที่กำลังเกิดขึ้น ณ ตอนนั้น พวกเค้าบอกว่าฉันยังอยู่ SKE48 นะ เลยคิดว่ามันก็อาจจะดีนะ คนอื่นๆดูซีเรียสกันมากแต่ฉันรู้สึกต่างออกมานิดหน่อย ฉันหมายถึงฉันสามารถอยู่ใน SKE48 ได้และได้ทำงานกับ Team K ด้วย”

Performance กับ Team K

“แฟนๆหลายคนกังวลเรื่องสุขภาพของฉัน รู้สึกขอบคุณจริงๆค่ะ แต่ฉันคิดว่ามันอาจจะทำให้ฉันแข็งแรงขึ้นอีกก็ได้”
หลังจากนั้นไม่กี่วัน SKE48 มีคอนเสิร์ตใหญ่ จูรินะจะขึ้นแสดงมั้ย? ไม่มีใครรู้
“SKE48 เองก็มีความทรงจำมากมาย ฉันเลยอยากจะขึ้นแสดงแบบเซอร์ไพรซ์ ฉันจึงขึ้นแสดงเพลงแรก เพลง Kareha no Station ของแรนะจัง ฉันจะร้องไห้ออกมาแต่ก็กลั้นมันไว้ หลายครั้งที่คนมาถามว่าฉันขึ้นแสดงเพลงนี้เพราะฉันยังไม่สามารถเต้นแรงๆได้ แต่จริงๆฉันคิดเรื่องนี้ไว้ก่อนฉันจะป่วยแล้ว”

ในวันที่ 1 มิถุนายน 2012 จูรินะได้ขึ้นแสดงกับทีม K เป็นครั้งแรก
“ฉันเริ่มซ้อม setlist อาทิตย์หลังจากที่มีอาการดีขึ้น ฉันอยากจะขึ้นแสดงให้เร็วๆ เลยคิดว่าฉันสามารถทำได้ถ้าหากฉันได้เริ่มฝึกก่อนที่จะมีคนบอกให้ฉันทำ ก็เลยเริ่มฝึกมัน *หัวเราะ* แล้วฉันก็ไปบอกสต๊าฟว่าฉันพร้อมแล้ว ฉันไม่มั่นใจเลยก่อนจะขึ้นแสดง แต่แฟนๆคอลเรียกชื่อฉัน มันทำให้ฉันร้องไห้ เมมเบอร์เองก็ให้การต้อนรับอย่างดี”

(คนแปล ENG ข้ามส่วนของคอมเม้นอันดับของจูรินะหลังงาน)

“ในทีม K ฉันเป็นผู้ตามคนอื่นๆ ฉันเด็กกว่าพี่ๆและยังใหม่สำหรับ setlist สเตจ RESET ที่คนอื่นๆเคยแสดงอยู่แล้ว หมายถึงว่าฉันเป็นน้องเล็กของทีม S เหมือนกัน แต่ฉันควรนำคนอื่นๆ ในทีม K ฉันแสดงออกมาได้ว่าฉันยังเป็นแค่เด็ก ไม่ใช่แค่ในเธียเตอร์แต่รวมถึงตอนทัวร์คอนด้วย ยูโกะซัง อากิโมโต้ซัง และมิยาซาวะซัง ทั้งสามคนนี้เป็นผู้นำ พวกเขาจะบอกคนอื่นๆหลังจากแสดงหากมีตรงไหนยังไม่ดีหรือต้องปรับ มันเป็นสิ่งที่ดีที่จะได้คิดถึงคนอื่นๆขณะแสดง ฉันได้ประสบการณ์หลายๆอย่างมา อย่างการรวมตัวพูดคุยกันก่อนแสดง ดังนั้นแล้วฉันจึงพยายามจะนำกลับไปใช้กับ SKE48 ถ้าไม่งั้นการควบทีมก็ไม่มีความหมาย”

อยากจะยืนเป็นเซนเตอร์? หรือ อยากจะเป็นผู้นำ?

1 ในคนสำคัญของบทต่อไปของ AKB48 อยากจะเป็นแบบไหน? อยากจะยืนเป็นเซนเตอร์?
“แน่นอน แต่มันต่างกับ Oogoe Diamond เพราะยังมีเมมเบอร์อย่างพารูรุหรือมายุซัง ตอนนี้ยูโกะซังก็ยังอยู่ด้วย ฉันรู้สึกว่ามายุซัง พารูรุและฉันควรที่จะผลักดันกรุ๊ป ฉันไม่คิดว่ามันเหมือนกับการเป็นเซนเตอร์และนำ AKB48 จริงๆแล้วฉันอยากเป็นคนที่ผลักดันวง”
ไม่เพียงแต่ AKB48 เท่านั้น SKE48 ยังสำคัญต่อจูรินะด้วย
“ยังมีหลายคนที่คิดว่า SKE48 เป็นวงของ AKB48 สาขานาโกย่า ฉันอยากจะลบภาพนั้นออกไป อยากจะให้ทุกคนเห็นภาพของ SKE48 ทั้ง AKB48 ที่มีสเน่ห์ของวงเอง และ SKE48 เองก็มีสเน่ห์ในอีกแบบนึง ฉันอยากจะทำงานใน AKB48 ต่อไปและอยากทำให้ SKE48 แข็งแกร่งขึ้นกว่านี้ด้วย ไม่ใช่แค่ Performance แต่เป็นภาพลักษณ์ที่คนอื่นๆพูดถึงโดนเฉพาะเมื่อออกรายการ TV มันจะทำให้คนอื่นๆรู้จักเรามากขึ้น”

 

เป้าหมายในอนาคตเป็นเป้าหมายที่ยิ่งใหญ่ จูรินะทำงานทั้งในส่วนของ AKB48 และ SKE48

บางทีในประตูสำหรับอนาคตอันใกล้นี้กำลังจะเปิดรอรับเธออยู่


English Translated and edited : Hana & crazykuroneko & harmoniousdistortion @ juurina.tumblr
Thai Translation : blezzing @ JYURITALE

Posted in All Posts, Interview, Thai Translation.

379 Comments

 1. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 2. I’d need to check with you here. That is not something I ordinarily do! I delight in reading a post which will make persons believe. Also, thanks for permitting me to comment!

 3. It’s really a great and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 4. Throughout this awesome scheme of things you’ll get an A just for effort. Where you actually lost everybody was in your details. As they say, the devil is in the details… And that could not be more correct at this point. Having said that, let me tell you precisely what did work. Your text is definitely very powerful which is probably the reason why I am taking an effort in order to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. Next, although I can certainly see a jumps in logic you make, I am not necessarily convinced of just how you seem to connect your details which in turn produce the actual conclusion. For now I shall yield to your issue but hope in the near future you actually link your facts much better.

 5. It was amazing reading this info and I think you’re 100 right. Inform me in the event that you are curious about Arvind Pandit Kansas, that is my main competence. I really hope to see you soon, be careful!

 6. Your style is really unique compared to other people I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

 7. Many thanks for this marvelous content! I definitely liked reading it.I’ll ensure that I take note of the website and will often come back from now on. I would like to suggest you to keep on with the wonderful job, maybe talk about lucky patcher android too, have a nice morning!

 8. You in fact dealt with several engaging items in this post. I came across it by employing Bing and IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžve got to admit that I am now subscribed to your site, it really is very decent (:

 9. This awesome blog is without a doubt entertaining as well as diverting. I have picked a lot of useful things out of this blog. I ad love to go back every once in a while. Thanks a lot!

 10. There is awesome upgrades on the layout of the website, I honestly enjoy that! My own is about router options and there are lots of things to be done, I’m still a beginner in web design. Thanks!

 11. Thanks for writing this info, I bookmarked the webpage. I’m additionally seeking facts on more followers on instagram, are you aware exactly where I can come across a thing such as this? I will be back quickly!

 12. Our LGV (Large Goods Vehicle) HGV training is based in East London, and our LGV/ HGV courses are taught by qualified DVSA LGV & HGV trainers. LGV was formerly known as HGV, where it used to be referred to as HGV Class 2 (now called LGV Category C) and HGV class 1 (Now called LGV Category C+E).

 13. This particular blog is really entertaining additionally informative. I have picked up a lot of interesting things out of this amazing blog. I ad love to come back again and again. Thanks a lot!

 14. Thank you for this marvelous write-up! I truly liked it.I’ll remember to take note of the site and will often come back later on. I want to encourage you to definitely continue your nice posts, possibly try to think of free tv series also, have a great day!

 15. Simply wanna input on few general things, The website pattern is perfect, the content is rattling fantastic. аЂа‹The way you treat yourself sets the standard for others.аЂа› by Sonya Friedman.

 16. There are certainly great changes on the style of the website, I certainly like this! My website is on the subject of injury claims and there are plenty of stuff to be done, I’m yet still a newcomer in web development. Thanks!

 17. I felt amazing to read this article and I feel you’re entirely correct. Let me know if you are thinking of pokemon go guide, this is my main competence. I’m hoping to see you in the near future, take care!

 18. It was actually wonderful to read this and I think you are 100 right. Let me know in the event that you’re thinking about electric lawn mower, this is my main expertise. I really hope to hear from you soon enough, take good care!

 19. I’m really interested to learn just what blog system you’re utilizing? I am having some minor protection problems with our most recent blog regarding canon printer driver and I would like to find one thing much more secure. Do you have any recommendations?

 20. Good day, I’m truly thrilled I came across your webpage, I really discovered you by error, while I was researching on Yahoo for bitcoin to bank account. Nonetheless I’m here now and would really enjoy to say thanks a lot for a fantastic write-up and the all round interesting site (I too like the theme), I do not have the time to look over it completely at the moment however I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so once I have enough time I will be returning to go through a great deal more. Make sure you do maintain the fantastic work.

 21. You can certainly see your enthusiasm in the work you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 22. Thanks a lot for writing the idea, I bookmarked this page. I’m also seeking info regarding top games, do you know exactly where I might discover something such as this? I will be back quickly!

 23. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!. Thanks For Your article about sex.

 24. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future. All the best

 25. I simply could not leave your web site prior to suggesting that I really enjoyed the usual information a person supply in your guests? Is gonna be again steadily to investigate cross-check new posts

 26. Admiring the commitment you invested in the blog and comprehensive information you provide. It’s wonderful to come across a site once in a while that is not the similar outdated rehashed content. Excellent read! We’ve saved your blog and I’m including your RSS feeds to our mesothelioma law firms page.

 27. Very nice article and straight to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you folks have any ideea where to employ some professional writers? Thank you

 28. Hey there, I am so happy I discovered your webpage, I actually discovered you by accident, while I was browsing on Bing for online movies. Anyhow I’m here right now and would just enjoy to say thanks a lot for a fantastic article and the all-round entertaining blog (I furthermore enjoy the theme), I don’t have time to look over it completely at the minute though I have bookmarked it and even included the RSS feed, so whenever I have the time I will be back to browse a lot more. Please do maintain the superb work.

 29. I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 30. An exciting discussion is worth comment. I think that you should really write much more on this topic, it may well not be a taboo subject but typically men and women aren’t sufficient to speak on such topics. Towards the next. Cheers

 31. Usually I don at read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, very nice article.

 32. Thanks a ton for sharing the idea, I saved this webpage. I am furthermore looking for information about urgent dental care, do you know the place where I could find something like this? I’ll be back very soon!

 33. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this site with my Facebook group. Chat soon!

 34. Thank you for your marvelous write-up! I certainly liked finding out about it.I will make sure to bookmark the page and definitely will return in the future. I would like to suggest you to continue the fine work, possibly talk about websites to watch movies also, have a great morning!

 35. This very blog is definitely cool and also informative. I have picked helluva interesting advices out of it. I ad love to visit it again and again. Thanks!

 36. I just want to mention I am beginner to blogging and site-building and actually enjoyed this web blog. Very likely I’m want to bookmark your site . You definitely come with superb articles. Thank you for sharing your web site.

 37. It as not that I want to replicate your web-site, but I really like the style. Could you let me know which theme are you using? Or was it custom made?

 38. Thank you for any other great article. Where else may anybody get that type of info in such an ideal manner of writing? I ave a presentation next week, and I am on the search for such information.

 39. Hey, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 40. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 41. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 42. Awesome post. I am a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 43. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 44. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 45. Awesome post. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 46. Hi there. I found your web site by the use of Google even as looking for a comparable matter, your site got here up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 47. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 48. Hi there. I discovered your blog by means of Google while looking for a comparable matter, your site came up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 49. Hi there. I found your site by means of Google while looking for a related matter, your website got here up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 50. MichaelJemery.com is a site with many hypnosis downloads. Whether you are looking for free hypnosis downloads, self hypnosis download for mp3, video and any audio files, Michael Jemery has the downloads for you. You can download hypnosis from apps, audio, mp3 and even youtube !

 51. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 52. I really desire to advise you that I am new to wordpress blogging and clearly liked your webpage. More than likely I am inclined to store your blog post . You undoubtedly have great article content. Truly Appreciate it for share-out with us your main blog document

 53. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 54. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 55. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 56. Hey there. I found your website by way of Google at the same time as searching for a similar subject, your website came up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 57. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

 58. Hey there. I discovered your site by the use of Google while searching for a related matter, your web site came up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 59. Awesome post. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 60. Hello there. I found your site by the use of Google at the same time as searching for a comparable topic, your site got here up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 61. Hey there. I found your website by means of Google at the same time as looking for a related topic, your site came up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 62. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 63. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 64. Please let me know if you’re looking for a author for your site. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Thank you!

 65. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really irritating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 66. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 67. Awesome post. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 68. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 69. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really irritating. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 70. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 71. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 72. Awesome post. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 73. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 74. Hi there. I found your site via Google while searching for a comparable matter, your website came up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 75. Awesome post. I am a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 76. Hello there. I found your website by means of Google whilst searching for a comparable topic, your site came up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 77. Hey there. I found your blog by means of Google even as searching for a similar topic, your site came up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 78. Hi there. I found your site by means of Google while searching for a comparable matter, your website got here up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 79. Awesome write-up. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 80. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 81. Hello there. I discovered your website via Google even as looking for a comparable subject, your site got here up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 82. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 83. Awesome write-up. I am a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 84. Hey there. I discovered your web site by the use of Google at the same time as searching for a related subject, your website got here up. It seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 85. Hello there. I discovered your web site by means of Google while looking for a comparable subject, your web site got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 86. Awesome write-up. I am a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 87. Hi there. I discovered your site by means of Google even as looking for a similar topic, your site got here up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 88. Hi there. I discovered your blog by means of Google whilst looking for a related topic, your website got here up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 89. Hi there. I discovered your website by the use of Google whilst looking for a related matter, your web site got here up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 90. Hi there. I discovered your website by the use of Google whilst searching for a related matter, your site got here up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 91. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 92. Hi there. I found your web site by way of Google whilst searching for a comparable subject, your web site came up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 93. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 94. Hello there. I discovered your website via Google at the same time as looking for a similar matter, your website came up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 95. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 96. Awesome write-up. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a long time.

 97. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good website with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 98. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 99. certainly like your website however you need to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the truth however I’ll surely come again again.

 100. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 101. Hello there. I found your blog by way of Google whilst searching for a comparable subject, your website got here up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 102. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 103. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really annoying. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 104. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I ave shared your site in my social networks!

 105. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 106. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 107. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 108. Hi there. I found your web site by the use of Google at the same time as looking for a comparable matter, your site came up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 109. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 110. I got what you intend, thankyou for putting up.Woh I am happy to find this website through google. “I would rather be a coward than brave because people hurt you when you are brave.” by E. M. Forster.

 111. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!

 112. Hey there. I discovered your web site by way of Google whilst searching for a similar subject, your site came up. It seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 113. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 114. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 115. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 116. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog. A great read. I’ll certainly be back.

 117. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 118. naturally like your web site however you need to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the reality nevertheless I will definitely come again again.

Leave a Reply