(TH) [Interview] 2014 General Election Guide Book Interview

“ฉันต้องการคู่แข่งเพื่อที่จะเติบโตขึ้นไปอีก”

ในการเลือกตั้งปี 2013 มัตสึอิ จูรินะ สามารถเข้าไปเป็นหนึ่งใน ‘คามิ7’ ได้ หลังจากนั้นเธอก็ชนะการแข่งขันเป่ายิงฉุบประจำปี เป้าหมายต่อไปที่สายตาของเธอกำลังเล็งอยู่สามารถที่จะเป็นได้แค่สิ่งนั้น ในบทสัมภาษณ์ เธอได้วิเคราะห์ตัวเธอเองด้วยความใจเย็น แต่ทุกคำที่เอ่ยตอบมาเป็นดั่งไฟที่รุ่มร้อน อะไรคือสาเหตุ….?

หาก พูดถึงปีที่ผ่านมาเกี่ยวกับ มัตสึอิ จูรินะ สิ่งที่ปรากฎขึ้นมาในหัว แน่นอนเลย การได้รับชัยชนะจากการแข่งขันจังเก้นทัวร์นาเม้น หลังจากการปรากฎตัวในชุดนักเรียนที่แสนไร้เดียงสา เธอได้รับชัยชนะมาด้วยการออกกระดาษทั้งหมด

ไม่มีคำไหนสามารถอธิบายได้มากกว่าคำว่า ‘มือแห่งเทพ’

“ทันที ที่ชนะ ฉันก็เผลอทำหน้าประหลาดออกไปโดยไม่ทันคิดอะไรเลย อ้าปากซะกว้าง (หัวเราะ) ฉันยังอายอยู่เลยค่ะ ไม่สามารถทนดูรูปตัวเองตอนนั้นได้จริงๆ! สำหรับแฟนๆแล้ว จังเก้นทัวร์นาเม้นเหมือนเป็นจุดเริ่มต้นสำหรับบางสิ่งบางอย่าง ที่งานจับมือ หลายๆคนบกฉันว่า ‘ยังไม่มีใครเคยได้เป็นเซนเตอร์ทั้งในการแข่งเป่ายิงฉุบและการเลือกตั้งเลย นะ เพราะฉะนั้น จะตั้งเป้าหมายให้เธอเป็ฯคนแรกนะ!’ แต่ในทางกลับกัน ก็มีหลายคนที่บอกว่า ‘ฉันไม่อยากให้การเป็นเซนเตอร์เดี่ยวครั้งแรกของเธอมาจากการแข่งจังเก้นเลย’ ”

ความ รู้สึกของแฟนๆนี่รุ่มร้อนจัง และพวกเค้าก็เหนียวแน่นกันมาก จากหลักฐานงาน ‘Request Hour’ เมื่อเพลงที่คุณได้ยืนเป็นเซนเตอร์เดี่ยว ‘Suzukake~’ ถูกโหวตขึ้นเป็นอันดับที่ 2

“ฉันเซอร์ไพรส์จริงๆค่ะ คิดว่าถ้าติดอันดับ Top 10 ได้ก็มีความสุขแล้ว แต่นี่ได้ที่ 2 เลย ระหว่างที่ร้องเพลง จู่ๆน้ำตามันก็ไหลออกมาเอง ฉันรู้สึกเหมือนกันว่าก็มีคนมากมายเหมือนกันที่รับรู้ถึงการแข่งขันจังเก้น นี้ ในตอนนั้น ฉันมีปัญาหาเรื่องตาด้วย จึงต้องใส่ผ้าปิดตาหรือว่าใส่แว่นแทน ก็เลยมีแฟนๆที่ชอบ ‘สาวแว่น’ เริ่มเข้าหาฉันที่งานจับมือ (หัวเราะ)”

การเปลี่ยนแปลงครั้งใหญ่ที่สุดในทางความคิดเมื่อได้ยืนอยู่บนตำแหน่ง ‘เซนเตอร์เดี่ยว’

“ดับเบิ้ล เซนเตอร์กับเซนเตอร์เดี่ยวมันแตกต่างกันอย่างสิ้นเชิงเลยค่ะ แน่นอน คุณจะต้องดีใจเมื่อได้เป็นเซนเตอร์เดี่ยว แต่ความกดดันมันก็สูงมากเช่นกัน ยอดขายกว่าหลักล้านที่ได้รับติดต่อกันมาตลอด ฉันไม่อยากให้คนอื่นมาพูดว่า ‘มันจะแย่ลงเมื่อจูรินะมาเป็นเซนเตอร์’ ดังนั้นแล้วฉันจึงคอยต่อสู้กับความวิตกกังวลที่เข้ามาอยู่เสมอ”

ได้ มีประสบการณ์ในการเป็นเซนเตอร์เดี่ยวแล้ว จูรินะยังได้ก้าวผ่านสิ่งสำคัญอีกอย่างและเติบโตไปอีกก้าวหนึ่งในวันที่ 8 มีนาคม เธอมีการแสดงสเตจวันเกิดทั้งที่นาโกย่าและโตเกียว นี่ถือเป็นครั้งแรกในประวัติศาสตร์ 48 กรุ๊ปเลยก็ว่าได้ ในช่วงบ่ายเธอขึ้นแสดงสเตจ Team S ของ SKE48 ที่นาโกย่า และหลังจากนั้นก็มุ่งหน้าไปยังอากิฮาบาระในโตเกียวและขึ้นแสดงสเตจของ AKB48 Team K โดยมีรอยยิ้มอยู่ตลอดเวลา

“ฉันค่อนข้างกังวลเนื่องด้วยสภาพร่างกายของฉัน ฉันไม่รู้ว่าจะสามารถทำมันได้ แต่เพราะแฟนๆที่มาคอยต้อนรับฉันอย่างอบอุ่นในสเตจ และเมมเบอร์ SKE ที่มองดูฉันพร้อมบอกว่า ‘มันเป็นเรื่องยากจากที่นี่ไป แต่ว่าขอให้เป็นทริปที่ดีนะ!’ เมื่อไปถึงโตเกียว ทุกๆคนเข้ามาทักทายและพูดว่า ‘เธอเพิ่งมาจากการแสดงที่นาโกย่าใช่มั้ย? มันยากนะ แต่มาพยายามให้ดีที่สุดด้วยกันเถอะ!’ ได้ฟังความรู้สึกของทุกคนมันทำให้ฉันมีความสุขมาก และฉันก็มีความสุขที่ได้ทำแบบนี้เป็นคนแรก”

มอง ย้อนกลับไป คุณมาออดิชั่นตอนอายุ 11 แล้วตอนนี้คุณก็อายุ 17 แล้ว “ฉันมีความรู้สึกทั้ง ‘ฉันยังอายุ 17 ?’ ‘แค่ 17 เอง?’ ถึงแม้ว่าเวลาคุยกับสต๊าฟแล้วจะพวกเค้าจะพูดเหมือนกันฉันอายุมากกว่า 20 ก็เถอะ (หัวเราะ)”

เมื่อคุณอายุมากขึ้น กลุ่มแฟนก็ขยายมากขึ้น จุดสูงสุดของคุณในการเป็นไอดอลยังมาไม่ถึง

“ตอนราวๆอายุ 16 มีแฟนๆใหม่ๆเพิ่มขึ้น ฉันเคยถูกบอกว่า ‘จนถึงตอนนี้เธอก็ยังเด็กมากไป ฉันจึงไม่ได้สนับสนุนเธอ’ และตั้งแต่ฉันอายุ 17 มา ดูเหมือนว่าฐานแฟนของฉันก็ยังเพิ่มขึ้นอยู่ (หัวเราะ) ฉันคิดว่าฉันยังเฟรชอยู่นะ ถึงจะเข้าวงมาแล้วกว่า 6 ปี แต่ฉันก็ยังอายุแค่ 17 นะ! จะไม่ยอมสูญเสียกว่า 6 ปีที่ผ่านมาหรอกนะ แต่ว่านาโกะมิคุจัง (HKT48 ยาบุกิ นาโกะ และ ทานาเบะ มิคุ) เพิ่งจะขึ้นเรียนชั้นมัธยม…ฉันจะแพ้เพราะความน่ารักอะไรแบบนั้นหรอก แต่ว่าจะไม่แพ้ในเรื่องพลังและประสิทธิภาพแน่นอน! ฉันต้องการที่จะเปล่งประกายให้มากกว่านี้เมื่อฉันอายุ 18”

ตลอด 6 ปีในการทำงานและด้วยความที่อายุยังน้อย เธอจึงกลายเป็นอาวุธหลักของ 48 กรุ๊ปในหลายปีที่ผ่านมา ได้นำมาสู่การเลือกตั้งในปีนี้ ปีที่แล้วคุณได้เข้าไปยัง ‘คามิ7’ เป็นครั้งแรก กับความรู้สึกที่กำลังเผชิญอยู่ในการเลือกตั้งปีนี้?

“ปีที่แล้วนั้น ฉันได้รับอันดับที่มหัศจรรย์มาก ด้วยผลลัพธืนั้น ฉันสามารถที่จะก้าวผ่านความยากลำบากมาได้”

‘ชิโนดะ มาริโกะ’ ที่ได้อันดับหน้าคุณหนึ่งอันดับในปีที่แล้วได้ทิ้งห่างจากคุณ 15,000 โหวต เรียกได้ว่าผลจากความแตกต่างของความคุ้นเคยกับคนทั่วไปยังมีไม่มาก เพื่อที่จะให้คุณได้ปีนขึ้นไปให้สูงว่านี้ได้ในที่สุด คุณจะต้องทำความคุ้นเคยกับคนให้กว้างเช่นกัน

จูรินะ “เป็นความจริงที่ว่า ฉันยังห่างไกลกับการเข้าถึงคนและทำความคุ้นเคยในระดับนั้น ฉันจึงต้องการเปิดรับสิ่งต่างๆให้กว้างขึ้นและมากขึ้น และยังมีอีกหลายอย่างที่ฉันอยากจะทำ แต่ตอนนี้สิ่งที่สำคัญที่สุดคือโฟกัสในกิจกรรมของ SKE และ AKB ให้มากเท่าที่จะสามารถทำได้ แทนที่การสร้างชื่อของฉันให้เป็นที่รู้จักเพียงแค่คนเดียว ฉันจัดวางลำดับความสำคัญในสิ่งที่จะทำ ไม่ว่าทั้งเพื่อ ‘ผลประโยชน์ของ SKE’ หรือ ‘ผลประโยชน์ของ AKB’ เพราะฉันต้องการที่จะเติบขึ้นกว่านี้ใน 48 กรุ๊ป… และฉันจะดีใจมากๆถ้าสิ่งนั้นมันส่งผลกลับมาหาฉันในซักวันหนึ่ง และจะดีใจกว่านี้หากว่าฉันสามารถที่จะเปล่งประกายขึ้นกว่าเดิมเมื่อฉันอายุ ครบ 18 นั่นคือสิ่งที่ฉันคิด”

สำหรับซิงเกิ้ลล่าสุด ‘Labrador Retriever’ คุณไม่ได้เป็นเซนเตอร์

“ฉันดีใจมากค่ะ มันเหลือเชื่อมากที่ถูกเลือกให้เป็น 1 ใน 3 คนในแถวหน้าสุด แต่ก็ผิดหวังเมื่อคิดว่ามันยังมีตำแหน่งที่สูงกว่านี้อีกที่ฉันอยากจะเป็น แต่หลังจากได้ฟังเพลงแล้ว ฉันก็พอใจ และคิดว่าฉันคงผิดหวังมากกว่านี้ในเรื่องโพซิชั่นการเต้นหากว่าฉันผ่าน เข้าไปเป็นเซนเตอร์”

ความผิดหวังคุณเก็บมันไว้ภายในไม่ได้แสดงออกมาทางสีหน้าในปีที่ผ่านมานี้ สิ่งดีๆแค่อาจจะเก็บไว้รอคุณอยู่ ฉันเชื่อว่าคุณจะส่องประกายยิ่งกว่านี้ถ้าหากคุณลองเปลี่ยนความเลือดร้อนให้ กลายมาเป็นพลัง มันไม่น่าสนใจเลยหากคุณยอมแพ้และไม่ตั้งเป้าหมายของคุณให้สูงขึ้นไปอีกในตอน นี้

การมาของ ยามาโมโตะ ซายากะ เหมือนจะเป็นแรงจูงใจให้ทำ ทั้งคุณและเขาเป็น Ace ของวงน้องทั้งคู่ และตอนนี้คุณทั้งสองก็ยืนอยู่บนสเตจเดียวกันใน Team K จะเรียกว่าเป็นคู่แข่งที่แข็งแกร่งได้มั้ย?

“เมื่อ ฉันพบว่าเราทั้งคู่ต่างอยู่ใน Team K ฉันก็มุ่งมั่นไปยังข้างหน้าในขณะที่ฉันมีไฟอยู่ จนล่าสุดคู่แข่งที่ฉันพยายามอย่างหนักเพื่อไม่ให้แพ้มาตลอดคือยูโกะซังที่ เป็นรุ่นพี่ แต่นี่เป็นครั้งแรกที่ฉันรู้สึกถึงความต้องการที่ไม่อยากจะแพ้รุ่นน้อง เมื่อตระหนักได้ดังนั้น มันจะไม่ใช่แค่การทำเต็มที่เพียง 100% แต่จะทำให้เกินกว่า 120% เลยค่ะ”

ใน งาน AKB’s Request Hour มันมหัศจรรย์มากเมื่อพวกเราได้เต้นด้วยกันในฐานะ Team K ก่อนการแสดง ซายาเน่และฉันค่อนข้างนิ่ง แต่เมื่อเราก้าวขึ้นไปบนเวที พวกเราต่างเต้นกันราวกับจะบอกว่า ‘เหมือนฉันจะแพ้ให้กับเธอ!’ (หัวเราะ) เนื่องจากตอนนั้นเรากำลังเต้นกันอยู่ จึงมีความรู้สึกแบบนั้น ฉันอยากจะให้แฟนๆได้เห็นพวกเราบนสเตจในเธียเตอร์ เพราะคอนเสิร์ตกับการแสดงเธียเตอร์มันต่างกันโดยสิ้นเชิงเลย ฉันอยากจะเปลี่ยนแปลงตัวเอง อยากจะบังคับตัวเองให้เติบโต เพราะงั้น ฉันจึงต้องการใครซักคนที่คอยมาทำหน้าที่เป็นแรงผลักดันให้ตัวเอง”

ตั้งแต่คุณเดบิวท์มา มัตสึอิ เรนะ ที่ยืนตำแหน่งข้างกันมาตลอด ทั้งสองจึงโดนเปรียบเทียบกับอีกคนเสมอ และ 1-2 ปีที่ผ่านมา คุณไม่ได้โฟกัสแต่เพียงคู่แข่งคนอื่นๆหรือคู่แข่งอีกหลายคนกับการปรากฎตัว ของสัตว์ป่าจากตะวันตก (โอซาก้า) ยามาโมโตะ ซายากะ ได้กลายมาเป็นตัวแปรในการเลือกตั้ง จากมุมมองหนึ่งในอนาคตของ AKB48 ตำแหน่งของคุณทั้งคู่จะโดดเด่นออกมาจากส่วนที่คงเหลืออยู่

“แต่ว่าฉันพอใจกับตำแหน่งที่ได้รับในการเลือกตั้งนะคะ แม้ว่าจะตกลงไปจากที่คาดการณ์ไว้หน่อย (ตำแหน่งจากหนังสือ) ที่ 7 แหละ (หัวเราะ) เอ๋~ สต๊าฟคาดเดาไว้ว่าซายาเน่ได้ที่ 1 หรอ?! มันก็โอเคนะ แต่ว่าฉันค่อนข้างโกรธเล็กน้อยหล่ะ (หัวเราะ)”

ถึง จูรินะ การเลือกตั้งนั้นคือสิ่งที่จุดชนวนความรำคาญใจใช่หรือไม่? หรือเป็นกระดานสปริงบอร์ดที่ไว้ให้กระโดดข้ามไปข้างหน้า? ทั้งสองอย่างก็คือสิ่งเดียวกัน

 


ปล. หากมีการแปลผิดพลาดประการใดต้องขออภัยด้วยนะคะ เราแปลมาจาก eng มีบางส่วนค่อนข้างจะ งงๆ เล็กน้อย อาจจะตีความผิดไปบ้าง และภาษาอาจจะแปลกๆบ้าง ต้องกราบขออภัยจริงๆค่ะ _/\_

 Thai Translation by blezzing

DON’T BRING ANY ARTICLE OUT FROM THIS WEBSITE

Posted in All Posts, Interview, Thai Translation.

274 Comments

 1. Hi! I know this is sort of off-topic but I had to ask. Does building a well-established blog such as yours require a large amount of work? I’m brand new to writing a blog but I do write in my diary on a daily basis. I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

 2. j0q7Kh Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!

 3. Simply wanna input on few general things, The website pattern is perfect, the content is rattling fantastic. аЂа‹The way you treat yourself sets the standard for others.аЂа› by Sonya Friedman.

 4. Very nice info and straight to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks 🙂

 5. You made some really good points there. I checked on the internet to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 6. Its such as you read my thoughts! You seem to grasp so much about this, like you wrote the ebook in it or something. I believe that you simply could do with some percent to pressure the message house a little bit, however instead of that, this is fantastic blog. A great read. I’ll definitely be back.

 7. I really love your blog and find nearly all of the blogposts to be exactly I’m trying to find. Would you offer people to create articles for you? I wouldn’t mind producing an article on kik messenger download or on some of the topics you’re writing about here. Nice website!

 8. It?s actually a cool and useful piece of information. I?m satisfied that you just shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 9. I’m definitely enjoying the theme of your information site. Do you come across any browser interface problems? A lot of the blog visitors have lamented regarding my showbox free download blog not working effectively in Internet Explorer though looks excellent in Chrome. Are there any kind of solutions to assist correct this problem?

 10. I’а†ll immediately snatch your rss feed as I can not to find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me recognise so that I may subscribe. Thanks.

 11. I was talking to a good friend of my own on this article and even regarding wireless intercom system as well. I believe you made a few good points on this page, we’re looking forward to find out more information from you.

 12. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nonetheless I am experiencing problem with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 13. I am seriously enjoying the theme/design of your internet site. Do you ever run into any kind of internet browser compatibility issues? Some of my website readers have complained concerning my router connection site not working properly in Explorer but looks excellent in Chrome. Are there any ideas to aid correct this issue?

 14. Our LGV (Large Goods Vehicle) HGV training is based in East London, and our LGV/ HGV courses are taught by qualified DVSA LGV & HGV trainers. LGV was formerly known as HGV, where it used to be referred to as HGV Class 2 (now called LGV Category C) and HGV class 1 (Now called LGV Category C+E).

 15. Attractive portion of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing in your augment or even I achievement you get right of entry to constantly quickly.

 16. Just file making clear content. I beg your pardon? exactly I needed! I have been previously browsing search engines like google the complete sunlight hours for some correct item such as this

 17. Hey there could you tell me which blog platform you are dealing with? I am seeking to get started with my own personal blog on free tv series in the near future but I’m having a difficult time making a choice.

 18. There are certainly remarkable modifications on the structure of this site, I definitely like this. Mine is dealing with injury claim lawyers and currently there are lots of things to do, I’m still a starter in webpage design. Be careful!

 19. Hi there, I am so thrilled I came across this blog page, I actually encountered you by error, while I was searching on Yahoo for pokemon go game app. Nonetheless I’m here right now and would simply enjoy to say thank you for a incredible article and the all around impressive site (I too like the theme/design), I don’t have time to go through it entirely at the moment yet I have book-marked it and even added in the RSS feeds, so whenever I have plenty of time I will be returning to read more. Make sure you do maintain the fantastic work.

 20. Poker Bonuses I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank God I found it on Bing. You have made my day! Thanks again.

 21. I was discussing with a friend of mine regarding this article and even regarding canon scan utility too. I do think you made a number of very good points here, we’re also looking forward to keep reading information from you.

 22. Right now it appears like BlogEngine is the preferred blogging platform out there right now. (from what I ave read) Is that what you are using on your blog?

 23. placing the other person as website link on your page at appropriate place and other person will also do similar in support of you.

 24. You made some decent points there. I looked on the internet to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 25. You’re absolutely correct. I loved reading this and I will certainly get back for more immediately. My own internet site is on the subject of sea freight shipping, you can take a look if you’re still interested in this.

 26. Hello there, you’re definitely correct. I frequently look over your articles attentively. I am also thinking about shipping rates, you might talk about this occasionally. Have a great day!

 27. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Great. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 28. You can certainly see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 29. I?аАТ’аЂа†ll immediately seize your rss as I can at in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you ave any? Kindly allow me understand in order that I may subscribe. Thanks.

 30. I am truly loving the design of your internet site. Do you ever come across any kind of internet browser compatibility problems? A few of the blog audience have complained about my free new movies website not working appropriately in Explorer yet seems fantastic in Chrome. Do you have any recommendations to assist repair the issue?

 31. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site. Thanks =)

 32. I do agree with all of the concepts you have introduced on your post. They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for beginners. Could you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 33. You are certainly correct, I’d really enjoy to know new info on this topic! I’m as well captivated by dental bridge cost as I consider it truly is very cool right now. Keep this up!

 34. I am very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 35. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!

 36. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

 37. I simply want to mention I am very new to blogging and site-building and actually liked your web page. Most likely I’m likely to bookmark your blog . You absolutely have beneficial writings. Thanks a bunch for sharing your blog.

 38. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is great, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 39. Whats up. Very nice site!! Man.. Excellent.. Amazing.. I all bookmark your blog and take the feeds alsoI am glad to find a lot of useful information right here in the article. Thanks for sharing..

 40. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 41. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 42. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 43. Hey there and owing to your info? I have definitely used something new from the right here. I did on additional hand experience several technical issues the utilization of this site, as I experienced to reload the positioning lots of times earlier than I may get this to load correctly. I were brooding about but if the web host is SO? Not that I’m complaining, however sluggish loading occasions occasions will sometimes have an effect on your placement in google and may even injury your quality score if selling with Adwords. Anyway I am contributing this RSS to my e-mail and can even glance out for much extra of your respective exciting content. Make sure you swap this again soon.. NAME

 44. You made some clear points there. I looked on the internet for the subject matter and found most persons will agree with your website.

 45. Awesome blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any tips? Thanks!

 46. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I ave shared your website in my social networks!

 47. BLOGTITLE!! , I like your writing so a whole lot! proportion we be in touch more approximately your submit on AOL? I need an expert during this space to unravel your problem. Maybe that is you will! Having a look ahead to take a look BLOGURL. NAME

 48. Hi, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 49. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 50. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is excellent, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 51. Your current positions constantly have a lot of really up to date info. Where do you come up with this? Just declaring you are very inspiring. Thanks again

 52. I do accept as true with all the concepts you have presented on your post. They’re really convincing and can certainly work. Still, the posts are too short for beginners. Could you please prolong them a bit from next time? Thank you for the post.

 53. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

Leave a Reply